jakie składniki są dodawane do kosmetyków?

W dzisiejszych czasach bardzo popularne stały się kosmetyki, które w swoim składzie zawierają wyciągi z warzyw. W sumie nic dziwnego, warzywa w końcu są skarbnicą witamin, minerałów, kwasów organicznych i wielu innych cennych substancji, które mogą być wykorzystane do produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów.

Które warzywa są najczęściej wykorzystywane do produkcji kosmetyków?

Marchewka – słynie ze swoich zbawiennych właściwości, zwłaszcza przeciwutleniających. Jest skuteczna w walce ze szkodliwymi rodnikami. Dodatkowo ma wpływ na zmianę kolorytu skóry. Do tego zawiera wiele składników mineralnych, flawonoidy i witaminy. Dzięki bogactwu tych wszystkich substancji marchewka jest wykorzystywana do produkcji kosmetyków dla cery suchej i dojrzałej.

Dynia – posiada właściwości regenerujące skórę, do tego jest odpowiedzialna za utrzymanie jej prawidłowego poziomu nawilżenia. Kolejne zalety to niszczenie szkodliwych, wolnych rodników oraz działanie przeciwtrądzikowe i odmładzające. Pestki dyni są z kolei bogate w skwalen, który zapewnia ochronę skórze, uszczelnia jej płaszcz lipidowy i zapobiega utracie wody z naskórka.

Przeczytaj też: http://lov3.pl/kosmetyki-mineralne-jakie-maja-dzialanie/

Kukurydza – słynie ze swoich właściwości odżywczych, łagodzących oraz poprawiających elastyczność skóry. Ma zbawienne działanie w przypadku skóry trądzikowej i wrażliwej, ponieważ świetne radzi sobie z podrażnieniem. Mimo, to jest zalecana praktycznie w przypadku każdego rodzaju cery.

Burak cukrowy – skutecznie hamuje odparowywanie wody z naskórka, w wyniku cera jest gładka, nawilżona i przyjemna w dotyku. Betaina, która jest składnikiem buraka wykazuje również właściwości pielęgnacyjne w przypadku włosów, wygładza je i ułatwia rozczesywanie.

Czarna rzepa – zastosowanie znalazła w pielęgnacji włosów, głównie dlatego że poprawia mikrokrążenie w skórze głowy. W wyniku tego cebulki włosowe są wzmocnione, a włosy nie wypadają. Posiada również działanie bakteriobójcze, jest skuteczna w walce z łupieżem oraz przetłuszczającą się skórą głowy.

Ogórek zielony – mimo, że składa się głównie z wody, posiada wiele cennych właściwości. Sok z ogórka świetnie tonizuje skórę, do tego nawilża ją, zmiękcza i odświeża. Wykazuje również działanie rozjaśniające i ściągające.

Źródło: https://zakatek24.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here