Dieta właściwa

Dieta jest tematem, który nie ominie nikogo z nas. Każdy chciałby odżywiać się jak najlepiej – ale oznacza to, że chcielibyśmy spożywać tak samo smaczne przysmaki, jak i te, które są zdrowe i jednocześnie nie mieć problemów z naszym organizmem oraz czuć się ze sobą w porządku. Powody przejścia na dietę są całkiem różne. Niektórzy ze względów etycznych ograniczają poszczególną żywność, np. mięso zwierzęce, a nawet żywność pochodzenia zwierzęcego, inni z kolei muszą ograniczyć, bo nie mają wyboru. Są osoby uczulone na mięso, ser, bądź też składniki zawarte w poszczególnych produktach, takie jak gluten, czy laktozę. Niektórzy z kolei planują ograniczyć coś, czego mają za dużo w organizmie. Jedni mają zawyżony poziom cukru, a inni cholesterolu, jeszcze inni mają niedobór krwinek czerwonych. W zależności od poziomu poszczególnych substancji w organizmie musimy dostosować swoją dietę w taki sposób, aby odpowiednio ograniczyć szansę na niewłaściwe działania poszczególnych czynników albo też, aby pokarm dostarczył nam właściwych substancji odżywczych, których nam brakuje – np. węglowodanów, tłuszczy, czy białka. Aby dieta była sukcesywna, należy zadbać o to, aby spożywać ją równomiernie. Niestety, często nie mamy na to możliwości ze względu na brak czasu. Warto jednak dowiedzieć się przynajmniej nieco na temat części produktów, które spożywać musimy. Często zaleca się dietę skupiającą w sobie głównie warzywa oraz owoce. Dużą zaletą jest to, że owoce i warzywa w diecie odchudzającej mają parę czynników, które polepszają nasze samopoczucie. Przede wszystkim głównym elementem jest to, że pobudzają one organizm do tego, aby szybko spalać nagromadzoną tkankę tłuszczową, przeciwdziałać toksynom w organizmie, dostarczać dużo witamin, przyspieszać proces przemiany materii, a także hamować uczucie głodu. Wobec tego warto sobie zadać pytanie, jakie owoce na diecie odchudzającej najlepiej stosować i jakie wpisać do katalogu najczęściej spożywanych. Przede wszystkim szuka się głównie tych o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że gdy je zjemy, nie mamy poczucia głodu i zarazem spada w nas poziom glukozy. Ważne też, aby zorientować się, które z owoców mają względnie niską ilość kalorii. Z reguły zaleca się jedzenie podczas diety odchudzającej takich owoców jak: grejpfruty, maliny, porzeczki, truskawki, gruszki, jabłka, brzoskwinie, czy mandarynki. Mają one nie tylko niewielką ilość kalorii, ale posiadają też całkiem słodki smak, co wpływa korzystnie na możliwość zaspokojenia głodu. Warzywa z kolei posiadają jeszcze niższą kaloryczność i dzięki temu możemy je zjadać jeszcze częściej niż owoce. Warto pamiętać, aby warzywa były świeże i stosować je podczas posiłków. Jeżeli mamy tylko możliwość to warto wzbogacić naszą kanapkę, np. o szczypiorek, czy rzodkiewkę, a naszą zupę uzupełnić o marchewkę, czy też o pietruszkę. Warto pamiętać też o sałatce do obiadu – np. z selerem, burakami, czy marchwią. Możemy także w zamian za sałatkę, spróbować zjeść nasz obiad z kapustą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here