Kiedy siać marchew?

Marchew to bardzo popularne, smaczne, lubiane warzywo używane w kuchni polskiej. Jest jednym z najczęstszych składników zup, dań mięsnych, surówek i sałatek oraz soków. Z marchwi można również wypiekać doskonałe ciasta. W Polsce aż 12% wszystkich upraw warzywnych przypada na marchew. Przeciętny Polak zjada 21 kilogramów marchewki rocznie. Średnia światowa wynosi jedynie 2, 5 kilograma.
Co sprawia, że marchew jest tak popularna w naszym kraju? To przede wszystkim zasługa jej smaku oraz bogactwo witamin i minerałów znajdujących się w jej wnętrzu. Najcenniejszą jest witamina A oraz beta karoten. Oprócz nich w marchwi są witaminy: A, B1, B2, B6, E, H, K, PP. Spośród minerałów najcenniejsze to: żelazo, wapń, miedź, fosfor. Marchew zawiera dużo pektyn – jedzenie dużej ilości tego warzywa wpływa doskonale na poprawne funkcjonowanie jelit.
Marchewka jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku z nasionka wyrasta korzeń oraz różyczka liści. Aby uzyskać nasiona marchew przechowaną przez zimę należy wysadzić, a ta wypuści pędy na których zakwitną kwiaty zebrane w baldachimach, a po przekwitnięciu powstaną w nich nasiona. Marchew rosnąca w stanie dzikim rozsiewa się sama i w Polsce jest bardzo często spotykana na łąkach.
Ceny marchwi w sklepach nie są zbyt wygórowane, ale nie zawsze możemy mieć pewność, że zakupione warzywa są pozbawione szkodliwych dla zdrowia pozostałości po chemii stosowanej do ochrony roślin czy nawożenia ziemi. Z tego powodu osoby mające choćby malutki kawałek ogródka czy działki powinny same hodować warzywa na swoje potrzeby.
Hodowla marchewki nie jest trudna, a marchew własnej produkcji ma gwarancję bioczystości. Marchewkę można wysiewać wiosną lub jesienią. Ogrodnicy nie są zgodni co do tego, kiedy siać marchew aby była lepsza. Obydwa terminy wysiewu mają swoje zalety. Wysiew marchewki w październiku lub na początku listopada znacznie przyspiesza wiosenną wegetację tej rośliny. Nasionka marchewki wschodzą bardzo powoli. Marchew wysianą jesienią można zbierać znacznie wcześniej od tej wysianej wiosną.
Wysiewanie marchewki wiosną ma również wielu zwolenników. Nasiona umieszczone w wilgotnej i ciepłej glebie mają szansę na szybkie wzejście. Jednak z reguły czas oczekiwania na kiełkowanie marchwi jest tak długi, że często chwasty pokrywają grządkę a marchewki wśród nich zupełnie nie widać. Dlatego też ogrodnicy stosują pewną małą sztuczkę, aby uchronić marchewkę przed zaduszeniem jej przez chwasty. Nasiona marchewki należy wymieszać z nasionami rzodkiewki – rzodkiewka kiełkuje bardzo szybko i w ten sposób wyznacza rządki, w których posiana jest marchewka. Można bezpiecznie pielić ziemię, a wyrośniętą rzodkiewkę systematycznie wyrywać i zjadać.
Pielęgnowanie marchewki polega głownie na odchwaszczaniu oraz przerywaniu. Przerywanie jest niezbędne, aby rozrastające się pod ziemią korzenie nie splątały się i były grube. Małe wyrwane marchewki można na bieżąco wykorzystywać w kuchni. Z dorodnych marchwi zebranych jesienią warto zrobić mrożonki i przetwory w słoikach na kolejne zimowe miesiące.
Następną marchew należy wysiać w innym miejscu, tam gdzie nie rosły inne warzywa korzeniowe. Nie wysiewa się również marchewki tuż po nawiezieniu gleby obornikiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here