Lipa. Drzewo, które w Polsce można spotkać wszędzie. Duże, rozłożyste, wieloletnie, latem przyciągające roje pszczół ze względu na liczne kwiaty i piękny zapach. Kiedy kwitnie lipa? Domyślić się można, że latem, wszak to od czasu kwitnienia tego drzewa nazwę wziął jeden z miesięcy – lipiec.
Lipa to drzewo liściaste, wysokie, sięgające do 30 metrów, gęste. Jego pień jest gładki, do połowy wysokości wolny od gałęzi. Dotychczas znane jest około dwudziestu gatunków lipy. Dawniej, w plemionach germańskich, uważana była za drzewo święte. Nic dziwnego zatem, że lipę można spotkać w wielu miejscach nie tylko Polski, ale i Europy. Lipa słynie z wielu dobroczynnych, prozdrowotnych właściwości. Uważana jest za roślinę leczniczą. Kwiatostany lipy, wraz z szypułką oraz podsadką, zawierają cenne dla zdrowia związki, takie jak flawonoidy, fitosterole, terpeny, śluzy, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C, a także olejek eteryczny. Związki te mają dobroczynne dla zdrowia działania: są przeciwzapalne, napotne, uspokajające oraz lekko rozkurczowe. Lipa ma działanie bakteriobójcze, dlatego świetnie sprawdza się podczas wszelkich infekcji. Poprawia pracę układu pokarmowego oraz moczowego. Działa również uspokajająco. Relaksująco może wpłynąć samo przebywanie wśród lipy – drzewa, szczególnie podczas kwitnięcia. Związki, które wytwarza, pobudzają również układ krążenia. Nieoczywistym zastosowaniem lipy jest płukanie w niej włosów. W ten sposób można nie tylko pięknie je nabłyszczyć, ale i pozbyć się chorób skóry głowy, na przykład łupieżu
W jaki sposób można stosować lipę? Dobrym sposobem jest sporządzenie naparów do picia lub do płukania gardła, które świetnie sprawdzą się w stanach gorączkowych oraz jako środek osłaniający w nieżytach dróg oddechowych. Można także dodać ją do kąpieli. Czasem do leczenia wykorzystuje się także lipowe liście oraz korę, jednak najczęściej używa się zasuszonych kwiatostanów, najlepiej ze sprawdzonego źródła, z miejsc oddalonych od dużych dróg, arterii, czy narażonych na działanie oprysków.
By móc korzystać z jej właściwości, trzeba wiedzieć kiedy kwitnie lipa? Latem, w lipcu, a czasem nawet pod koniec czerwca. Zebranie kwiatostanów wymaga zazwyczaj wejścia na drzewo. Ucinać należy małe ukwiecone gałązki, jeszcze nieprzekwitnięte, z których obrywa się kwiatostany, a potem suszy się w temperaturze nie wyższej niż 40 st w przewiewnym, zacienionym miejscu. Ważne, by odpowiednio je przechowywać – w suchym, czystym miejscu. Może być to duży słój lub bawełniana torba, przepuszczająca powietrze. Najczęściej źródła podają, że dwie łyżki zasuszonego surowca należy zalać dwoma szklankami wrzącej wody i odstawić na 15 minut. Później przecedzić i pić trzy razy dziennie po pół szklanki. Działanie naparu można wzmocnić dodając do niego miód lipowy, ceniony za takie same właściwości. W ten sposób poprawimy także smak napoju, szczególnie przekonując do niego dzieci. Taki napar może być także dodawany do wody do kąpieli. Wspaniale wyciszy i usunie zmęczenie po przebytym dniu.