Terminarz wysiewu warzyw w Polsce

Aby uzyskać dobrej jakości warzyw, powinniśmy odpowiednio zaplanować termin ich wysiewu. Nie należy wysiewać nasion zbyt wcześnie, bo osiągniemy slabu rozkrzewione, wyciągnięte roślinki, a w konsekwencji też słabe plony. Jeśli zasiejemy warzywa zbyt późno, niestety przegapia one okres największego nasłonecznienia, a wielkość zbiorów może nas rozczarować.

Nasiona można wysiewać wprost do gruntu lub przygotować sadzonki wcześniej – w pomieszczeniach domowych, na parapecie. W zależności od tego, którą opcję wybierzemy, tak odmiennie będzie wyglądał nasz terminarz wysiewów.

Najprostszym sposobem na wysiewanie warzyw jest wysiew do gruntu. Jest to proste, bo nasionka umieszczamy od razu w miejscu docelowym. Robimy to nieco później niż w przypadku, gdy wysiewamy nasiona do szklarni parapetowej. Kiedy siać warzywa w gruncie? Pierwsze warzywa wysiewamy w marcu. Wtedy jest pora na sianie cebuli zwyczajnej, kopru, a także pietruszki i rzodkiewki i marchewki. Pamiętajmy przy tym, aby nie spieszyć się zbytnio – jeśli w pierwszej połowie marca są jeszcze duże mrozy, oczywiste jest, że należy odłożyć wysiew na drugą część miesiąca a nawet na początek kwietnia.

Pierwsza połowa kwietnia to dobry okres na wysiewanie w gruncie grochu oraz bobu, jeśli chcemy je posiadać w swoim ogródku. Aby uzyskać lepsze efekty, można nasionka wcześniej trochę pomoczyć i pozwolić im wykiełkować w domowych warunkach. W zasadzie cały kwiecień to czas,który można dać sobie na wysiewanie szpinaku oraz na zasianie rzodkiewki i buraczków ćwikłowych czerwonych. Można wtedy też wysiewać pory.

W maju natomiast siejemy marchewkę i pietruszkę, którą będziemy zbierać podczas jesieni. W maju można także wysiać fasolkę szparagową oraz ogórki i dynię i cukinię. Maj to też ostatni czas na wysiewanie sałaty oraz rzodkiewki i koperku.

Położenie warzyw w grządce
Wysiewając warzywa do gruntu pamiętajmy, aby odpowiednio rozplanować położenie warzyw. Na przykład, marchewka rośnie dobrze obok cebuli. Planując grządki, warto ułożyć wszystko tak, aby powstałą szachownica. Cebula i czosnek zawsze działają bakteriobójczo, mają intensywny zapach, który odstrasza nornice i owady, które mogą uszkadzać najzdrowsze części młodych warzyw.

Papryka, ogórek, pomidor
Warzywa, których naturalnym środowiskiem bytowania są cieplejsze kraje, nie mogą być wysiewane wprost do gruntu do końca marca. Dobrym czasem na ulokowanie ich bezpośrednio w ziemi jest czas, gdy mrozy nieodwołalnie mijają. Jeśli chcemy rozpocząć wcześniejszą ich uprawę, warto usadowić je w szklarniach, tunelach ogrodniczych lub w inspektach.

Wysiew warzyw z rozsady: jaka temperatura?
Warzywa ciepłolubne można wysadzić z rozsady. Rozsada powstanie, gdy mamy odpowiednio dobre warunki. Dla warzyw takich jak kapusta, potrzebne jest zachowanie temperatury powietrza na poziomie od 17 do 20 stopni Celsjusza. Inaczej nie wykiełkuje. Papryka i pomidory potrzebują około 22 do 25 stopni. Jeśli więc robimy rozsadę w czasie wczesnej wiosny w szklarni, potrzebne jest ogrzewanie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here